O wydarzeniu

Dzieci nie uznają kompromisów i są bardzo uważnymi obserwatorami świata. Dostrzegają coraz większą rolę technologii w naszym życiu i to jaki wpływ może ona mieć na naszą przyszłość. Zastanawiają się dlaczego ludzie nie znają odpowiedzi na wszystkie pytania. Czy myśląca maszyna będzie umiała zrozumieć i rozwiązać każdy problem człowieka? Czy jeśli będziemy wiedzieć wszystko, to w przyszłości znikną też wszystkie troski? Niestety nie znamy odpowiedzi, ale pytania zadawane przez dzieci zainspirowały nas do działania.

Fundacja Uniwersytet Dzieci szukał razem z dziećmi odpowiedzi na te ważne pytania u wynalazców, futurologów i specjalistów w dziedzinach high-tech. Współorganizatorem wydarzenia było Stowarzyszenie ASPIRE, zrzeszające największe globalne firmy, obecne na krakowskim rynku technologicznym. Firmy zrzeszone w ASPIRE zdecydowały się zaangażować we współpracę z naszą Fundacją i podzielić z dziećmi tym, co mają najcenniejszego – świetnymi specjalistami, gotowymi wesprzeć inicjatywę swoim doświadczeniem i wiedzą na temat nowych technologii. Zaprosiliśmy wybitnych przedstawicieli środowisk naukowych i branż związanych z wykorzystaniem nowych technologii, aby wspólnie z dziećmi przyjrzeć się nowym zjawiskom i tendencjom w rozwoju technologii na świecie oraz poznać problemy i wyzwania jakie ten postęp ze sobą niesie. Bezpłatne wykłady i warsztaty skierowane były w szczególności do uczniów klas IV-VI. Do udziału zaprosiliśmy również nauczycieli szkół podstawowych, dostrzegających istotny wpływ nowych technologii na naszą rzeczywistość.

Aspire4Kids odbyło się w Krakowie 20 maja 2015 roku w godz. 10:00-14:00, w nowoczesnych przestrzeniach Centrum Kongresowego ICE
przy ul. Marii Konopnickiej 17.

Program wydarzenia:
  • 9:15 – 9:45 – Rejestracja klas
  • 10:00 – 11:30 – Wykłady tematyczne ekspertów
  • 11:30 – 13:45 – Warsztaty tematyczne
Tematyka warsztatów:
  • Gdzie jest Internet i kto go używa?

• Jak działa wyszukiwarka internetowa?

• Jak zbudować prototyp?

• Jak zaprogramować grę?

• Które urządzenie mobilne to hit przyszłości?

• Jak myśli komputer?

Nasi prowadzący
Jakub Krzych
Adam Przeździęk
Aleksandra Przegalińska
Piotr Nabielec
Partnerzy wydarzeń
Relacja

20 maja br. Fundacja Uniwersytet Dzieci i Stowarzyszenie ASPIRE zaprosiły ponad 300 uczniów szkół podstawowych wraz z nauczycielami na niezwykłą konferencję technologiczną, na której wspólnie odpowiadaliśmy na kluczowe pytania o to, jak będzie wyglądał świat i jak technologie internetowe zdefiniują nasze codzienne życie.

Taką rolę spełniły wykłady prowadzone przez specjalistów, które tematycznie bezpośrednio nawiązywały do dziecięcych pytań.

Jakub Krzych odpowiadał w swoim wystąpieniu na pytanie: Czy Internet zawsze będzie działał tak jak teraz? Wiadomo, że nie. Zmienia się świat, zmienia się technologia. Komputery są coraz mniejsze i komunikują się z nami w coraz szerszym zakresie i bezprzewodowo.

Adam Przeździęk mówił o sposobach komunikacji w przyszłości, jak zwiększa się funkcjonalność sprzętu i technologii, z których korzystamy, a obsługa tych urządzeń nie będzie wykorzystywała naszych rąk, bowiem całe nasze ciało może być połączone z komputerem. Więcej, w przyszłości mogą nas zastąpić roboty, które delegujemy do nielubianych zajęć, a sami oddamy się rozrywce i przyjemnościom. Co wcale nie znaczy, że przestaniemy się uczyć w szkole, ale czy będziemy chodzić do szkoły?

Aleksandra Przegalińska zastanawiała się jak sztuczna inteligencja zmieni świat. To wystąpienie zdominowane było przez porównania między robotami i maszynami a ludźmi. Widać, że są takie obszary, gdzie lepsze są maszyny i takie sytuacje, gdzie wciąż człowiek jest niezastąpiony. W najbliższej przyszłości warto rozmawiać o tym w jaką stronę sztuczna inteligencja powinna się rozwijać i jak ten rozwój kontrolować.

Informatyk i trener, Piotr Nabielec, poruszał temat możliwości teleportacji w sensie naukowym, nie filmowym. Dziś możemy teleportować pojedyncze atomy i chociaż czas podróży historycznie zdecydowanie się skrócił, pokonujemy duże odległości szybko, bardzo szybko, to teleportacja człowieka wciąż nie jest możliwa. Tylko czy jest potrzebna? Na trasach krótkich (ok. 500 km) wciąż najlepszym sposobem podróżowania jest pociąg, a na dystansach dłuższych – samolot. Zanim teleportacja stanie się możliwa i będzie komunikacją upowszechnioną to minie bardzo dużo czasu i wymaga jeszcze wielu rozwiązań, nie tylko technologicznych. Bo jeśli teleportacja byłaby możliwa i taka podróż do Warszawy 1 osoby trwałaby 20 sec, to teleportacja do Warszawy 300 osób trwałaby już tyle czasu, że łatwiej jest jednak podróżować pociągiem.

Dużą wartością wystąpień specjalistów była odpowiednio dobrana do zainteresowań dzieci tematyka, ale również wykorzystanie takich przykładów, które mocno poruszały dziecięcą wyobraźnię. Dzieci mogły zadawać pytania po wystąpieniach, choć czasu było mało i kolejne atrakcje czekały na uczniów w postaci warsztatów i zwiedzania Centrum Konferencyjnego ICE.

Materiały z części wykładowej konferencji dostępne są do obejrzenia na naszym kanale YouTube. Wkrótce również relacje i materiały przygotowane przez portal internetowy Onet.pl

Poprzez aktywności warsztatowe na tej konferencji rozwijaliśmy wszechstronnie potencjał dzieci, aby wpierać je w rozumieniu świata, także świata opartego na wiedzy i technologii.

Warsztaty na temat internetu rzeczy, kodowania czy design thinking poprowadzili pracownicy firm zrzeszonych w ASPIRE, takich jak Allegro, Ocado Technology, CISCO, Alexander Mann Solutions, Grid Dynamics, Sabre i Making Waves.

Dzięki zaangażowanym nauczycielom uczestniczącym z uczniami w naszej konferencji przygotowaliśmy materiał będący recenzją uczestników konferencji. Zobacz opinie uczestników z konferencji.

Konferencja jest pierwszym z serii tego typu wydarzeń planowanych przez Fundację Uniwersytet Dzieci. Kolejne, w różnych miastach Polski, także poświęcone nowym technologiom, odbędą się w nowym roku szkolnym 2015/16.

Zapraszamy do obejrzenia filmu promującego to wydarzenie: