O wydarzeniu

Jak często korzystasz z tradycyjnej mapy, aby dotrzeć do celu? Czy poznajesz nowych znajomych, spacerując po parku i osobiście się przedstawiając? Czy naklejasz karteczki „Like it!” w sklepie na produktach, które Ci się podobają? Świat wirtualny i nowoczesne technologie nie są lustrzanym odbiciem świata realnego. Jednak nie możemy bagatelizować coraz większej roli technologii w naszym życiu i tego, jaki ma ona wpływ na naszą przyszłość.Pokolenie, które dzisiaj i jutro rozpoczyna edukację w szkołach, różni się znacznie od swoich rówieśników sprzed kilkunastu lat – jest bardziej odważne i aktywne, otwarte na nowinki i oswojone z technologiami. Świat jest dla niego globalną wioską, a wszechobecny dostęp do informacji czymś naturalnym.

Jak nowoczesne technologie inspirują proces edukacji uczniów i nauczycieli? Jakie narzędzia mogą wspomagać nauczanie? Jak łączyć biznes i edukację szkolną? To tematyka tegorocznych wydarzeń dla uczniów Aspire4Kids pt.: ”Jak zalogować się do miasta przyszłości?” i nauczycieli pt.: ”Czy nowoczesne technologie mogą być inspiracją do szkolnych działań?”, organizowanych w Krakowie w maju br. przez Fundację Uniwersytet Dzieci, w ramach konferencji Stowarszyszenia ASPIRE 2016. Stowarzyszenie ASPIRE zrzesza największe globalne firmy, obecne na krakowskim rynku technologicznym.

Wspólnie z dziećmi i nauczycielami poznamy nowe zjawiska i trendy w rozwoju technologii na świecie oraz problemy i wyzwania, jakie ten postęp ze sobą niesie. Podobnie jak w zeszłym roku, tegoroczne wydarzenia przygotowują i poprowadzą specjaliści z firm stowarzyszonych w Aspire, a także wybitni przedstawiciele środowisk naukowych i branż związanych z wykorzystaniem nowych technologii.

Bezpłatne wykłady i warsztaty skierowane są w szczególności do uczniów klas IV-VI. Do udziału zapraszamy również nauczycieli szkół podstawowych, dostrzegających istotny wpływ nowych technologii na naszą rzeczywistość. Nauczyciele będą mieli niepowtarzalną okazję odwiedzić siedziby firm technologicznych w Krakowie i wziąć udział w warsztatach inspirujących do wykorzystania nowoczesnych technologii i programowania podczas lekcji z uczniami.

Poznaj szczegółowe informacje o Aspire4Kids i wydarzeniach dla nauczycieli oraz zasady rekrutacji:

Współpraca przy projekcie
Partnerzy wydarzeń