O projekcie

Kompetencje społeczne (nawiązywanie relacji z innymi, empatia, świadomość własnych emocji, praca w grupie) to kluczowe umiejętności w życiu każdego człowieka. Warto je kształtować od najwcześniejszych lat. Fundacja Uniwersytet Dzieci postanowiła wesprzeć nauczycieli szkół podstawowych w rozwijaniu tych umiejętności. Wspólnie z naukowcami, ekspertami pedagogiki i nauczycielami stworzyliśmy Lekcje z klasą  – nowatorskie narzędzie, dzięki któremu dzieci wezmą udział w wartościowych lekcjach.

Lekcje z klasą to dwa interaktywne zestawy oparte o nowoczesne i angażujące materiały. Podczas lekcji dzieci nauczą się, jak pracować w zespole, twórczo myśleć, nazywać emocje, dobrze komunikować się ze sobą, działać na rzecz najbliższego otoczenia. Te umiejętności są niezbędne do dobrego funkcjonowania w przyszłości.

Do projektu swoje klasy zapisało ponad 1000 nauczycieli. To oznacza, że z zestawu skorzysta ponad 20 000 tys. dzieci.

Do 31 stycznia 2017 r. trwała kampania fundraisingowa Lekcje z klasą – Podaruj dzieciom mądry prezent , której celem było znalezienie darczyńców dla 1000 zgłoszonych klas. Kampanię zakończyliśmy sukcesem! Dzięki hojności naszych partnerów oraz darczyńców indywidualnych zestawy trafią do 1000 klas w całej Polsce.

Lekcje z klasą zostały objęte patronatem honorowym Ministra Edukacji Narodowej.

Dla nauczyciela

Dziękujemy nauczycielom za zainteresowanie Lekcjami z klasą. Ze względu na ograniczoną liczbę zestawów, zakończyliśmy zapisy.

Jeżeli chcecie zostać poinformowani o kolejnych projektach dla nauczycieli – prosimy o podanie adresu e-mail poprzez formularz.

Prof. Małgorzata Żytko o zestawach Lekcje z klasą.

Po zakończeniu realizacji Lekcji z klasą i wypełnieniu ankiety ewaluacyjnej wszyscy nauczyciele otrzymają od Fundacji certyfikat uczestnictwa w projekcie.

Nasze cele

1 000 prezentów dla klas I-VI

1 000 zaangażowanych nauczycieli

12 000 emocjonujących lekcji

20 000 obdarowanych uczniów

Co zawierają zestawy?
Profesor Szkiełko i tropiciele - klasy I-III

Profesor Szkiełko i tropiciele to inspirująca gra, która pomoże rozwijać u uczniów kompetencje społeczne związane z emocjami, relacjami, twórczym rozwiązywaniem problemów. Dzięki nagraniom audio Profesor Szkiełko przeniesie uczniów w baśniowy świat tropicieli.

Zestaw zawiera: dużą planszę do gry, którą można powiesić w klasie, przewodnik po grze dla nauczyciela, 10 magnetycznych kart, paszport tropiciela, pieczątkę oraz płytę CD z narracją przewodnika wyprawy – Profesora Szkiełki.

Celuj w projekt! - klasy IV-VI

“Celuj w projekt!” to unikalny zestaw edukacyjny, który pomoże w realizacji projektu budżetu obywatelskiego w szkole, a uczniów przemieni w zespół zaangażowanych obywateli. Zawarte w zestawie narzędzia pozwolą przeprowadzić proces wprowadzania zmiany w szkole, która odpowie na potrzeby uczniów. Praca z zestawem pokona bariery komunikacyjne uczniów, skłoni do pracy w grupie, nauczy, jak dobrze planować zadania i wyrażać poglądy.

Zestaw zawiera: angażującą Grę w kulki, specjalną planszę projektową wielokrotnego użytku, którą można powiesić w klasie, szczegółowy przewodnik dla nauczyciela.

Dzięki zestawom nauczyciel będzie mógł realizować angażujące lekcje, podczas których:

uczniowie klas I-III nauczą się:
  • rozpoznawać własne emocje,
  • poznawać konstruktywne sposoby ich wyrażania,
  • rozumieć relacje w rodzinie i z rówieśnikami,
  • kreatywnie myśleć.
uczniowie klas IV-VI nauczą się:
  • jak planować i przeprowadzić projekt,
  • dzielić się zadaniami w grupie, współpracować i dążyć do wspólnego celu,
  • jak być aktywnym obywatelem,
  • jak wpływać na otaczającą rzeczywistość (poprzez projekty z budżetu obywatelskiego).
Dla darczyńcy

Kampania Lekcje z klasą zakończona pełnym sukcesem!

W 3 miesiące udało nam się zebrać niezbędne fundusze, by dzieci z całej Polski mogły zostać obdarowane zestawami edukacyjnymi.

Bardzo dziękujemy wszystkim Darczyńcom Indywidualnym i naszym Partnerom za wsparcie, zaufanie do naszych działań i świadomość tego, jak ważna jest wartościowa i nowoczesna edukacja dzieci.

To pierwsza tego typu inicjatywa Fundacji Uniwersytet Dzieci – 1000 klas i nauczycieli, 1000 zestawów edukacyjnych i ponad 20 000 obdarowanych uczniów. Już wkrótce rozpocznie się  realizacja tego wyjątkowego programu w szkołach podstawowych w całej Polsce!

Będziemy regularnie informować o ciekawych lekcjach ufundowanych przez Państwa. Dzięki Państwu ponad 20 000 uczniów rozpoczyna właśnie fascynującą edukacyjną przygodę.

Patronaty
Partnerzy

Pobierz bezpłatną grę strategiczno–ekonomiczną dla nauczycieli przedsiębiorczości – Myjnionerzy.