button_wspieram_kampanie

button_wspieram-klase

Darowizna w kwocie 150 zł = jeden zestaw dla klasy
Dla darczyńcy

20 tys. dzieci w całej Polsce, w miejscowościach małych i dużych czeka na wsparcie. Potrzebują pomocy w kształtowaniu umiejętności społecznych. Pomóż im stać się mądrymi dorosłymi!

Podaruj dzieciom zestawy Lekcje z klasą, dzięki którym nauczą się rozpoznawać własne emocje, pracować w grupie, budować trwałe relacje. Wesprzyj je, by mogły lepiej rozumieć siebie i otaczający je świat. To podstawa dobrego funkcjonowania w dorosłym życiu.

Lekcje z klasą powstały po to, by wspomóc nauczycieli szkół podstawowych w kształceniu tych umiejętności. Na zestawy zapisało się 1000 klas z całej Polski. Podaruj dzieciom, które czekają na Lekcje z klasą –  ten wyjątkowy prezent!

Dlaczego warto podarować dzieciom Lekcje z klasą?

• przyczyniasz się do realizacji wartościowych lekcji,
  • wspierasz dzieci w całej Polsce – z małych i dużych miejscowości,
  • masz realny wpływ na przyszłość całego społeczeństwa – mądre dzieci to mądrzy dorośli,
  • wspierasz nauczycieli w ważnym procesie kształcenia umiejętności społecznych,
  • sprawiasz, że lekcje są nie tylko wartościowe, ale też pełne radości, kreatywnego myślenia i twórczej zabawy!

Kampania Lekcje z klasą trwa do 31.01.2017 r.

O projekcie

Kompetencje społeczne (nawiązywanie relacji z innymi, empatia, świadomość własnych emocji, praca w grupie) to kluczowe umiejętności w życiu każdego człowieka. Warto je kształtować od najwcześniejszych lat. W Fundacji Uniwersytet Dzieci postanowiliśmy  wesprzeć nauczycieli szkół podstawowych w rozwijaniu tych umiejętności.  Wspólnie z naukowcami, ekspertami pedagogiki i nauczycielami stworzyliśmy Lekcje z klasą  – nowatorskie narzędzie, dzięki któremu dzieci wezmą udział w wartościowych lekcjach.

Lekcje z klasą to dwa interaktywne zestawy oparte o nowoczesne i angażujące materiały. Podczas lekcji dzieci nauczą się, jak pracować w zespole, twórczo myśleć, nazywać emocje, dobrze komunikować się ze sobą, działać na rzecz najbliższego otoczenia. Te umiejętności są niezbędne do dobrego funkcjonowania w przyszłości.

Lekcje z klasą zostały objęte patronatem honorowym Ministra Edukacji Narodowej.

Co zawierają zestawy?
Profesor Szkiełko i tropiciele - klasy I-III

Profesor Szkiełko i tropiciele to inspirująca gra, która pomoże rozwijać u uczniów kompetencje społeczne związane z emocjami, relacjami, twórczym rozwiązywaniem problemów. Dzięki nagraniom audio Profesor Szkiełko przeniesie uczniów w baśniowy świat tropicieli.

Zestaw zawiera: dużą planszę do gry, którą można powiesić w klasie, przewodnik po grze dla nauczyciela, 10 magnetycznych kart, paszport tropiciela, pieczątkę oraz płytę CD z narracją przewodnika wyprawy – Profesora Szkiełki.

Celuj w projekt! - klasy IV-VI

“Celuj w projekt!” to unikalny zestaw edukacyjny, który pomoże w realizacji projektu budżetu obywatelskiego w szkole, a uczniów przemieni w zespół zaangażowanych obywateli. Zawarte w zestawie narzędzia pozwolą przeprowadzić proces wprowadzania zmiany w szkole, która odpowie na potrzeby uczniów. Praca z zestawem pokona bariery komunikacyjne uczniów, skłoni do pracy w grupie, nauczy, jak dobrze planować zadania i wyrażać poglądy.

Zestaw zawiera: angażującą Grę w kulki, specjalną planszę projektową wielokrotnego użytku, którą można powiesić w klasie, szczegółowy przewodnik dla nauczyciela.

Dzięki zestawom nauczyciel będzie mógł realizować angażujące lekcje, podczas których:

uczniowie klas I-III nauczą się:
  • rozpoznawać własne emocje,
  • poznawać konstruktywne sposoby ich wyrażania,
  • rozumieć relacje w rodzinie i z rówieśnikami,
  • kreatywnie myśleć.
uczniowie klas IV-VI nauczą się:
  • jak planować i przeprowadzić projekt,
  • dzielić się zadaniami w grupie, współpracować i dążyć do wspólnego celu,
  • jak być aktywnym obywatelem,
  • jak wpływać na otaczającą rzeczywistość (poprzez projekty z budżetu obywatelskiego).
button_wspieram_kampanie
Wesprzyj kampanię dowolną kwotą
button_wspieram-klase
Darowizna w kwocie 150 zł = jeden zestaw dla klasy
Dla nauczyciela

Dziękujemy nauczycielom za zainteresowanie Lekcjami z klasą. Ze względu na ograniczoną liczbę zestawów, zakończyliśmy zapisy.

Jeżeli chcecie zostać  poinformowani o kolejnych projektach dla nauczycieli – prosimy o podanie adresu e-mail poprzez formularz.

Nauczyciele, którzy zapisali się na Lekcje z klasą zostaną poinformowani, gdy zgłoszona przez nich klasa zostanie obdarowana zestawem.

Fundacja Uniwersytet Dzieci poszukuje darczyńców, którzy ufundują klasom zestawy edukacyjne.

Nasze cele

1 000 prezentów dla klas I-VI