Projekt Ekspedycje obejmował Warsztaty w Pudełku – materiały szkoleniowe dla nauczycieli – oraz Ekspedycje Ekspertów – cykl jednodniowych szkoleń dla nauczycieli.

Warsztaty w Pudełku

Najważniejszą misją Fundacji Uniwersytet Dzieci jest popularyzowanie nauki. Pragnąc, by idea fascynujących zajęć na Uniwersytecie Dzieci przeniosła się do szkół w całej Polsce, stworzyliśmy autorski projekt skierowany do nauczycieli – Warsztaty w Pudełku. Co zrobić, żeby uczeń zaczął myśleć jak naukowiec? Należy prowadzić angażujące, kreatywne lekcje, które pokazują, że nauka jest fascynującą przygodą. Chcąc wspomóc nauczycieli w procesie takiego kształcenia, zaproponowaliśmy im bezpłatne zestawy – Warsztaty w Pudełku. Zestawy były szkoleniem z Metody Pytań i Doświadczeń, która pomaga zrozumieć otaczający nas świat i którą z powodzeniem stosujemy podczas zajęć na Uniwersytecie Dzieci.

Warsztaty w Pudełku to jedno nieduże pudełko z akcesoriami, w którym zawarte są trzy poszczególne kroki poznania metody: pytania, doświadczenia i praca zespołowa. Metoda Pytań i Doświadczeń to efekt wieloletniego doświadczenia Fundacji w pracy z naukowcami i dziećmi, jest rodzajem aktywnej metody nauczania, w której nauczyciel bazuje na naturalnym entuzjazmie uczniów, słucha ich pytań i pomaga im samodzielnie dojść do wiedzy. Uczniowie stawiają pytania, formułują hipotezy badawcze i wyciągają wnioski z przeprowadzonych doświadczeń. Metoda Pytań i Doświadczeń jest kluczem w odpowiadaniu na dziecięcą ciekawość, uczy też wytrwałości i szacunku oraz pracy zespołowej.

Nauczyciel mógł wykonać szkolenie samodzielnie w domu lub w pokoju nauczycielskim, a następnie wykorzystać poznane aktywności na lekcjach. – Przeprowadziłam w klasie doświadczenia, które zawarte były w Warsztatach w Pudełku. Najpierw zrobiłam wszystko sama w domu i postanowiłam, że warto wciągnąć do zabawy dzieciaki. Zajęcia te bardzo zaciekawiły dzieciaki, chętnie przeprowadzali doświadczenia. „Warsztaty w Pudełku” to wspaniały pomysł – mówi nauczycielka Katarzyna.

Warsztaty w Pudełku otrzymało bezpłatnie niemal 3 tys. nauczycieli.

Ekspedycje Ekspertów

Program Ekspedycje Ekspertów przygotowany przez Fundację Uniwersytet Dzieci to projekt „podróżujących”, interaktywnych, jednodniowych konferencji, które były uzupełnieniem Warsztatów w Pudełku.
Konferencje przygotowywaliśmy wraz z Regionalnymi Ośrodkami Doskonalenia Zawodowego Nauczycieli, a ich celem było przedstawienie Metody Pytań i Doświadczeń.

Nauczyciele podczas konferencji doświadczali, obserwowali i bawili się wiedzą, z drugiej – poznawali elementy Metody Pytań i Doświadczeń. Niejednokrotnie nauczyciele byli tak zaangażowani, że podejmowali kolejne próby tego samego doświadczenia. Tak wyedukowani, mogli stać się mentorami dla uczniów, wskazując im drogę rozwoju i pozwalając podążać ścieżką swoich talentów i pasji.

Ekspedycje Ekspertów odbyły się w 2015 r. w pięciu miastach w Polsce: w Katowicach, Łodzi, Gdańsku, Rzeszowie i Poznaniu. Udział był bezpłatny.

Obejrzyj film.

Więcej informacji: http://www.scenariuszelekcji.edu.pl/aktualnosci/ekspedycje-ekspertow-podsumowanie

Zobacz zdjęcia z Ekspedycji: