Fundację Uniwersytet Dzieci rocznie wspiera ponad 300 wolontariuszy. Pomagają nam realizować projekty edukacyjne dla tysięcy dzieci. Dzięki ich pomocy nasze plany się urzeczywistniają i kończą sukcesem. Ich wkład, energia i zaangażowanie są dla nas bezcenne.

W ramach programu wolontariat nasi wolontariusze realizują z nami również ciekawe projekty takie jak: Dzień Rektorski, EduBudzik, Targi Organizacji Pozarządowych, TedxKids, Via Cultura, Noc Muzeów, Dni Przyrodników, Europejska Noc Naukowców i wiele innych.

Dlaczego warto być wolontariuszem?

Korzyści, jakie wyniesiesz, zależą od Ciebie i Twojego zaangażowania!

• Rozwój umiejętności interpersonalnych, organizacyjnych, animacyjnych
  • Zdobycie doświadczenia w pracy z dziećmi
  • Nawiązanie kontaktów oraz satysfakcja z pracy w organizacji pozarządowej
  • Obserwowanie naukowców, jak w sposób przystępny i fascynujący opowiadają młodym ludziom o świecie
  • Odkrycie nauki (lub chociażby niektórych jej dziedzin) na nowo
  • Poznanie nowych, ciekawych ludzi oraz zobaczenie niedostępnych na co dzień miejsc
  • Podnoszenie swoich kompetencji poprzez uczestnictwo w różnych kursach, szkoleniach, warsztatach czy programach
  • Sprawdzenie się w różnorodnych rolach (organizator, ewaluator, lider)

Do głównych zadań wolontariusza należy pomoc przy organizacji zajęć edukacyjnych dla dzieci w sobotnie przedpołudnia (m.in. przygotowanie sali i materiałów do pracy, ewidencja obecności, animacja dzieci podczas zajęć oraz wsparcie prowadzącego, udzielanie informacji dzieciom i rodzicom).

Co otrzymujesz?

• Ważne miejsce w projekcie
  • Unikalne doświadczenia
  • Pracę w zespole
  • Szkolenia i spotkania integracyjne
  • Zaświadczenie bądź referencje
Aby pokazać, jak pracujemy, przygotowaliśmy specjalny film:

Opinie wolontariuszy

Wolontariat na Uniwersytecie Dzieci pozwolił mi rozwinąć w sobie bardzo przydatne cechy, takie jak umiejętność pracy w grupie, bycie zorganizowanym i punktualnym. Udział w takim przedsięwzięciu jest bardzo ciekawym doświadczeniem, którego z pewnością nigdy nie zapomnę. Uważam, że stawianie na edukację dzieci, także poza szkołą, powinno być czymś powszechnym i promowanym na szeroką skalę – zdradza nam Ania.

Karolina dodaje: Mi to sprawia ogromną radość, lubię czuć się potrzebna i pomagać, a tym bardziej że działa się wśród ludzi, którzy myślą i czują podobnie, i jest łatwiej. A co daje? To na pewno doświadczenie w pracy z dziećmi, daje nowe kontakty wśród wolontariuszy, a także wykładowców. Człowiek poprzez wolontariat się otwiera i – przynajmniej w moim odczuciu – staje się pewniejszy siebie.

Wolontariat daje mi ciągle nowe doświadczenia w pracy z dziećmi, przydatne zawodowo. Inspiruje do urozmaicania lekcji – Kasia.

Fundacja Uniwersytet Dzieci stworzyła dwa programy pomagające osiągnąć powyższe korzyści.

Lider to program dla szczególnie zaangażowanych wolontariuszy, którzy chcą zająć się także koordynacją zajęć i pracą w różnych działach Fundacji.

Drugi zaś, to „RozbUDuj Wolontariat”, który zmotywuje do zarażania ideą wolontariatu innych ludzi i pozwoli spełnić wybrane marzenie uczestniczącego w nim wolontariusza!

Dodatkowo, co roku organizujemy szereg szkoleń np. z pierwszej pomocy, map myśli, autoprezentacji.

Posiadamy również program praktyk dzięki któremu osoba w nim uczestnicząca będzie miała szansę stworzyć m.in. swój scenariusz lekcji zgodny z metodą którą pracuje nasza Fundacja czyli Metodą Pytań i Doświadczeń.

Ale tak naprawdę korzyści, jakie wyniesie każdy wolontariusz, zależą od od niego samego, od jego zaangażowania!

Ci, którzy mają ochotę do nas dołączyć, proszeni są o wypełnienie formularza zgłoszeniowego.

Chętnie odpowiemy na wszelkie pytania: