„Jak zalogować się do miasta przyszłości?”
11 maja 2016

O wydarzeniu

Małe dzieci często rysują „miasta przyszłości” pełne fantastycznych wizji, a starsze dzieci zastanawiają się, które z tych wizji naprawdę się spełnią.

Konferencja Aspire 4 Kids „Jak zalogować się do miasta przyszłości?” odpowie na tą ciekawość. Pokażemy, nad jakimi rozwiązaniami pracują obecnie naukowcy zajmujący się transportem, siecią internetową oraz nowymi narzędziami komunikacji. Samochody, przedmioty użytku codziennego, duże fabryki – wszystko naszpikowane jest coraz wydajniejszą elektroniką. Rozpowszechnia się „Internet rzeczy” („Internet of Things”) – przedmioty codziennego użytku będą działać coraz bardziej inteligentnie i coraz bardziej eliminować ludzi z powtarzalnych czynności.

Uczestnicy konferencji dowiedzą się, jakich gadżetów będziemy używać do porozumiewania się, jak szybko pojadą superpociągi, w czym zastąpią nas roboty, jak będą jeździły najnowocześniejsze samochody bez kierowcy. Dzieci poznają również poważne naukowe pomysły dotyczące teleportacji oraz plany stworzenia nowoczesnych miast na innych planetach. To nie science fiction. To przyszłość.

Relacja

11 maja br. Fundacja Uniwersytet Dzieci oraz Stowarzyszenie Aspire zaprosiły blisko 300 uczniów szkół podstawowych wraz z nauczycielami na niesamowitą konferencję naukową “Jak zalogować się do miasta przyszłości?”. Wydarzenie odbyło się w nowoczesnych wnętrzach Centrum Konferencyjnego ICE w Krakowie.

Tematyka wykładów i warsztatów była odpowiedzią na dziecięcą ciekawość dotyczącą przyszłości – podboju kosmosu, teleportacji czy supernowoczesnych wynalazków. Uczestnicy konferencji dowiedzieli się, że to co, kiedyś wydawało się nierealnym elementem filmów science fiction, teraz jest tylko kwestią czasu.

Konferencja rozpoczęła się od wystąpienia Piotra Nabielca. Jego wykład “Jak teleportować się do miasta przyszłości” całkowicie pochłonął słuchaczy. Nasz ekspert opowiadał o możliwościach rozwoju transportu w ciągu najbliższych 20-50 lat i przedstawił, jak już wkrótce mogą wyglądać superszybkie pociągi. Dzieci dowiedziały się też, czy zdolność teleportacji pozwoli w przyszłości jeszcze bardziej zaoszczędzić czas mieszkańców Ziemi.

Równie wielkim zainteresowaniem cieszył się wykład Leszka Orzechowskiego “Kiedy powstaną miasta w kosmosie?”. Kosmiczny architekt opowiadał o nie tak odległych planach kolonizacji Marsa, przedstawiał projekty domów i najnowsze koncepcje agencji kosmicznych.

Wielkim atutem wykładów był przystępny język, obrazowe porównania i ciekawe anegdoty, dzięki którym dzieci łatwo mogły wyobrazić sobie przedmiot wystąpień. Prowadzący wykazali się sporą dawką poczucia humoru, a słuchanie ich było czystą przyjemnością. Po wykładach dzieci chętnie zadawały pytania, niestety napięty program konferencji nie pozwolił prowadzącym odpowiedzieć na każde z nich.

Konferencję można było oglądać dzięki transmisji na żywo. Zapraszamy do obejrzenia wystąpień

Po wykładach na dzieci czekał poczęstunek, a następnie uczestnicy konferencji mogli zwiedzić  Centrum Konferencyjne pod okiem przewodników, którzy przedstawiali najważniejsze informacje o budynku.

Następnie dzieci udały się na warsztaty, które zrealizowali specjaliści z największych firm technologicznych: Ocado Technology, Sabre, IBM, Akamai i Cisco. Tematyka warsztatów była związana z najnowszymi technologiami, a aktywności, w których brały udział dzieci, pobudzały ich wyobraźnię i pozwalały lepiej rozumieć otaczający ich świat oraz uczyły świadomego korzystania ze zdobyczy techniki.

Wykładowcom i pracownikom firm dziękujemy za świetne przygotowanie zajęć, bardzo dobre podejście do dzieci i wspaniałą atmosferę, a nauczycielom za zaangażowanie w konferencję i zapisanie swoich klas na wydarzenie.
To już druga edycja konferencji Aspire, tym razem oprócz Aspire4Kids udało się zorganizować także Wydarzenia dla nauczycieli – dzień otwarty i warsztaty w firmach technologicznych.

Jak konferencja podobała się uczniom? – zapraszamy do obejrzenia relacji ze Szkoły Podstawowej im. Piotra Barylaka w Książnicach Wielkich i Szkoły Podstawowej im. Marii Konopnickiej w Wierzbnie.

Program wydarzenia:
  • 9:15 – 9:45 – Rejestracja klas