Rozumiem. Zamknij!

Jak wygląda początek roku na Uniwersytecie Dzieci?

2021-09-24
Fundacja Uniwersytet Dzieci wkracza w nowy rok akademicki z liczbą 3420 studentów! Od paru miesięcy trwały przygotowania zajęć stacjonarnych oraz zdalnych. Poszczególne kierunki już ruszyły, a mali studenci na nowo zaczynają eksperymentować i odkrywać ciekawy świat nauki. Jak się mają poszczególne programy? Sami zobaczcie!

Uniwersytet Dzieci w Terenie

11 września odbyły się pierwsze sobotnie zajęcia w terenie, na których zadebiutowało 13 tematów warsztatów. Cały dzień świeciło piękne słońce!

Czym zajmowali się studenci?
  • w Krakowie zaprojektowali plac zabaw, sprawdzili, czy emocje można zobaczyć gołym okiem i zastanowili się wspólnie, czy etnodizajn jest modny, a miasto przyjazne.
  • w Warszawie dzieci dowiedziały się m.in.: jak zbudować most, czym jest choroba cywilizacyjna i po co nam emocje. Poznały także życie dawnych mieszkańców Syreniego Grodu.
  • we Wrocławiu sprawdzili, czy rośliny dobrze się czują w parku i znaleźli sposoby na pomaganie przyrodzie. Studenci znaleźli także odpowiedź na pytanie - dlaczego czuję, to co czuję?

To dopiero początek naukowych przygód w Fundacji!

Uniwersytet Dzieci w Domu

Z początkiem października do młodszych studentów (6-11 lat) zaczną docierać pudełka edukacyjne, a pierwsze zajęcia online ruszą 9 października. Mali odkrywcy zaczną od poznawania zawartości pudełka NOS, w którym czekają na nich zapachowe eksperymenty oraz mnóstwo wiedzy na temat węchu. Czujemy, że będzie się działo!
Początkiem października rozpoczną się również zajęcia dla starszych studentów (12-16) Uniwersytetu Dzieci, których w tym roku jest 1019! Na kierunku Mistrz i Uczeń otwarte zostaną 24 specjalizacje, a na Nauce do kwadratu - 11.

Zdradzamy parę szczegółów:
  • Trzecie seminarium na Produkcji muzycznej (N2) poprowadzi Antoni Sojka - producent i muzyk, który podstawie doświadczeń z własnej pracy przekaże studentom wiedzę o tajnikach produkcji muzycznej.
  • Na Diagnostyce klinicznej zwierząt (MiU) studenci będą mieli okazję przećwiczyć technikę zakładania szwów na... skórce z banana.
  • Na Biotechnologii roślin (MiU) studenci wykorzystają zdobyte umiejętności do tworzenia własnego bioreaktora. Równolegle rozpoczną prace nad hodowlą roślin in vitro.
Bieżące relacje z sobotnich spotkań studentów znajdziecie na Facebooku i Instagramie Fundacji Uniwersytetu Dzieci. Zapraszamy do podglądania!