Serdecznie zapraszamy na fascynujące spotkanie ludzi nauki, pracowników i przyjaciół Fundacji!

Od 10 lat Fundacja Uniwersytet Dzieci organizuje wyjątkowe zajęcia dla dzieci na wyższych uczelniach w 4 ośrodkach akademickich. Każdego roku ponad 7,5 tys. studentów Uniwersytetu Dzieci odkrywa, że świat nauki jest fascynujący i niesamowicie ciekawy, a na drodze do wiedzy czekają eksperymenty, twórcza zabawa i przygoda pod okiem naukowców.

Popularyzujemy naukę w sposób skuteczny i niebanalny, chcemy docierać do jak największej liczby dzieci. Od kilku lat oferujemy nauczycielom scenariusze lekcji wypracowane przez naukowców Uniwersytetu Dzieci. Z naszych pomysłów na ciekawe lekcje korzysta ponad 21 tys. nauczycieli. Udowadniamy, że nauka jest fascynująca i można ją upowszechniać w sposób prosty i jednocześnie nieszablonowy – także w szkole. Mamy znaczące dokonania w zakresie edukacji formalnej i nieformalnej.

Z okazji 10-lecia Fundacji postanowiliśmy podzielić się naszą wiedzą i doświadczeniem. 27 maja zapraszamy Gości na wyjątkową uroczystość, w trakcie której Wiceminister Nauki i Szkolnictwa wyższego wręczy nagrody Wykładowcom Roku Uniwersytetu Dzieci. Spośród naukowców i akademików wybierzemy najlepszego popularyzatora nauki i autora najlepszego scenariusza lekcji.

Goście będą mieli okazję wysłuchać wykładu Karoline Iber z międzynarodowej sieci EUCU.NET o tym Jak uniwersytet dzieci zmienia uniwersytet. Wezmą także udział w panelu eksperckim, do którego zaprosiliśmy rektorów kluczowych polskich uczelni współpracujących z Fundacją. Wspólnie zastanowimy się, czy Uniwersytet Dzieci komunikuje naukę, edukuje, czy rekrutuje przyszłych studentów?. Dyskusję poprowadzi Robert Firmhofer – Dyrektor Naczelny Centrum Nauki Kopernik.

Atrakcją uroczystości będzie wykład popularnonaukowy dla Gości i studentów Uniwersytetu Dzieci, który wygłosi dr Tomasz Rożek - Czy można prowadzić wykopaliska na niebie?
Patronaty
Patronat honorowy