Rozumiem. Zamknij!

Nowości z Uniwersytetu Dzieci w Klasie!

2021-09-24
Nowy rok szkolny jest już w pełnym rozkwicie! Uczniowie powrócili do szkolnych ławek po długich miesiącach nauczania zdalnego. Podpowiadamy, jak można wykorzystać materiały i scenariusze Uniwersytetu Dzieci w Klasie, aby rozmawiać z uczniami na temat ich odczuć i emocji w obliczu zmiennych warunków edukacyjnych.
W roku szkolnym 2021/2022 nauczyciele szkół podstawowych mają do wyboru 27 bezpłatnych projektów edukacyjnych przygotowanych przez Fundację Uniwersytet Dzieci. Dzięki nim mogą realizować lekcje według gotowych scenariuszy lekcji, które są zgodne z podstawą programową. Zajęcia przeznaczone dla młodszych uczniów wprowadzają ich w bogactwo świata różnych dziedzin nauki. Natomiast scenariusze przygotowane dla starszych klas skupiają się głównie na rozwoju kompetencji emocjonalnych i społecznych.

Od 25 sierpnia 2021 roku do projektów Uniwersytetu Dzieci w Klasie zapisało się już prawie 8 tysięcy klas!

Powrót do szkoły - jak odnaleźć się w labiryncie emocji?

Po wielu miesiącach nauki zdalnej znów spotkaliśmy się w środowisku szkolnym ze swoimi uczniami. Wielu specjalistów podkreśla, że w najbliższym czasie najważniejszym zadaniem pedagogów i rodziców jest wsparcie emocjonalne dzieci po powrocie do nauki stacjonarnej.

Podpowiadamy, które materiały Uniwersytetu Dzieci mogą w tym pomoc. Po założeniu bezpłatnego konta nauczyciela możesz pobrać kostkę Ekmana i alfabet emocji, które pomogą Ci w rozmowach z klasą na temat przeżywanych przez nich odczuć.

Pretekstem do przeprowadzenia rozmowy mogą być projekty:
  • Lekcje z klasą. Jak odczytywać emocje? dla klas II-IV,
  • Lekcje z emocjami. Jak zadbać o swój nastrój dla klas V-VIII.

Bezpłatna konferencja online dla nauczycieli

Pomysłów na to, jak ponownie wdrożyć klasę w rytm szkolny, warto poszukać także podczas tegorocznej konferencji dla nauczycieli „Inspiruję do nauki i rozwoju”, która odbędzie się 22 i 23 października. Drugiego dnia konferencji będziemy rozmawiać o uczniach, w tym między innymi o tym:
  • W jaki sposób wspierać dzieci w walce z lękami?
  • Jak wspomagać uczniów w budowaniu poczucia klasowej wspólnoty?
  • Jak zachęcać uczniów do współpracy po okresie nauki zdalnej?
  • Jak przenieść narzędzia wykorzystywane w nauczaniu online do rzeczywistości offline?
  • Jak można wzmacniać koncentrację u uczniów?

Sprawdź program i zapisz się na wydarzenie!