O projekcie

Programowanie to jedna z kluczowych kompetencji na rynku pracy. Dlatego od początku roku szkolnego 2017/2018 jest ono elementem podstawy programowej w szkole podstawowej. Jest to ogromne wyzwanie dla nauczycieli, którzy mogą czuć się niepewnie w świecie nowych technologii. W odpowiedzi powstał program Technologie z klasą, skierowany do nauczycieli i uczniów szkół podstawowych.

Technologie z klasą to cykl scenariuszy lekcji oraz innowacyjne zestawy edukacyjne do nauki programowania dla klas I-III oraz VII. Nauczycielom oferujemy pakiet szkoleń: warsztaty w firmach technologicznych w całej Polsce oraz wykłady. Program został opracowany przez ekspertów z firm technologicznych przy współpracy metodycznej Fundacji Uniwersytet Dzieci.

Celem programu jest wsparcie nauczycieli w realizacji nowej podstawy programowej z zakresu informatyki. Nowoczesne i przystępne materiały oraz zestaw edukacyjny to praktyczne narzędzia, które ułatwią im pracę, a uczniom zagwarantują atrakcyjne lekcje. Zależy nam na tym, aby nauczyciele, korzystając z programu, zaszczepili w sobie i swoich uczniach pasję do nowych technologii.

Dla nauczyciela

Do programu Technologie z klasą zgłosiło się ponad 1000 nauczycieli szkół podstawowych z całej Polski. Uczestników programu zapraszamy do firm technologicznych w Krakowie, Warszawie i Wrocławiu, Poznaniu, Gdańsku, Olsztynie, gdzie biorą udział w warsztatach prowadzonych przez ekspertów i specjalistów. Oprócz tego mogą korzystać z nagrań wideo, zdobywając podstawową wiedzę z zakresu nowych technologii.

Udział w programie pozwala poznać praktyczne aspekty związane  z nauczaniem programowania i korzystaniem z nowych technologii. Dzięki tej wiedzy nauczyciele swobodnie poprowadzą zajęcia komputerowe i lekcje informatyki w szkole podstawowej. Każdy nauczyciel, który dołączył do programu Technologie z Klasą, ma dostęp do cyklu gotowych scenariuszy lekcji oraz zestawu edukacyjnego do pracy z uczniami.

O zestawie

Zestawy do nauki programowania to kreatywna pomoc w nauce kompetencji związanych z nowymi technologiami. Skorzysta z nich ponad 25 000 tysięcy dzieci ze szkół podstawowych w całej Polsce.

Zaprogramowani na przygodę

Zestaw edukacyjny dla klas I-III wspomagający rozwijanie kompetencji uczniów z zakresu programowania w języku Scratch. Bohaterem gry jest Kodeusz – sympatyczny robot, który po zderzeniu z asteroidą próbuje odnaleźć drogę na swoją planetę.

Razem z robotem dzieci odkryją, dlaczego warto uczyć się programowania i kształcić umiejętność logicznego myślenia. Wciągająca fabuła wprowadza w fascynujący świat Scratcha, nowych technologii, tworzenia animacji i prostych gier. Trwająca kilka lekcji podróż stanie się niezwykłą przygodą i okazją do nauki.

Code IT

Zestaw edukacyjny dla klas VII, który pozwoli w sposób analogowy na utrwalenie podstaw tworzenia stron internetowych. Zestaw został stworzony w taki sposób, aby nauczyciele mogli monitorować postępy uczniów, ugruntować ich wiedzę przed kolejną lekcją i zaplanować dodatkowe powtórki. Forma zestawu nawiązuje do popularnej gry słownej scrabble, dzięki czemu uczniowie w przystępny i przyjazny sposób poznają język programowania.

Zestaw zawiera:
  • planszę do powieszenia,
  • przewodnik po grze,
  • 6 planet przytwierdzonych do planszy,
  • karty pokładowe dla każdego dziecka,
  • figurkę robota,
  • 12 listów robota Kodeusza skierowanych do dzieci,
  • masę mocującą do przytwierdzania planet do planszy,
  • płytę CD,
  • kartę z ćwiczeniem pt. Droga do domu.
Zestaw zawiera:
  • 6 talii kart z poleceniami (w każdej talii znajduje się 15 kart),
  • 15 plansz z kafelkami,
  • 15 woreczków na kafelki,
  • instrukcję obsługi.

Zestaw realizowany jest w połączeniu ze scenariuszami lekcji dostępnymi w serwisie edukacyjnym: www.scenariuszelekcji.edu.pl:

• Co kryje w sobie język HTML i do czego służy?
  • Jak zaprogramować własny szyfrator?
  • Jak udoskonalić program szyfrujący?
Wykłady

Technologie z klasą zostały objęte patronatem honorowym przez:
Partnerzy programu: