Gdańsk: Uniwersytet Dzieci organizuje Śniadanie Przyjaciół!

Uniwersytet Dzieci i Gdańsk? Pora to zrealizować! Już 24 października odbędzie się pierwsze w historii Śniadanie Przyjaciół w Gdańsku. W Bibliotece Uniwersytetu Gdańskiego spotkają się przedstawiciele różnych środowisk, aby porozmawiać o rozwiązaniach, które usprawnią kształcenie w polskich szkołach. Jest to kolejna podejmowana przez nas dyskusja o edukacji. Od 2015 roku organizujemy Śniadania Przyjaciół Fundacji Uniwersytet Dzieci, ponieważ zależy nam na rozmowie potrzebach w polskiej szkole i kompetencjach wymaganych we współczesnym świecie.

Uniwersytet Dzieci tworzą nie tylko pracownicy i studenci, ale także szeroko pojęte środowisko akademickie, m.in. naukowcy czy przedstawiciele uczelni wyższych. Dodatkowo ważną częścią naszej organizacji są wolontariusze, darczyńcy i współpracujące z nami firmy. Podczas Śniadań Przyjaciół rozmawiamy z nimi o tym, jakie kompetencje są kluczowe dla lepszej przyszłości uczniów oraz jak wspomóc szkołę w procesie ich kształcenia. Przede wszystkim zachęcamy do zapoznania się z raportem z zeszłorocznych spotkań

Gdańsk: Uniwersytet Dzieci zaprasza do debaty

W tym roku akademickim zorganizujemy spotkania w Warszawie, Krakowie, Wrocławiu,  Poznaniu – miastach, w których Uniwersytet Dzieci ma swoje ośrodki. Po raz pierwszy zapraszamy też do Gdańska, w którym planujemy zagościć na nieco dłużej 🙂 Śniadanie Przyjaciół w Gdańsku współorganizuje z nami nasz wieloletni partner – Uniwersytet Gdański

Jak kształcić kompetencje przyszłości? W jakim stopniu szkoła przygotowuje do dojrzałego samodzielnego życia? Jakie kompetencje są potrzebne dla przyszłych pracowników? Wspólnie będziemy szukać odpowiedzi na pytania o kierunek rozwoju edukacji w Polsce

Goście zaproszeni na Śniadanie Przyjaciół Fundacji Uniwersytet Dzieci

Od początku istnienia Uniwersytet Dzieci współpracuje z szeroko rozumianym środowiskiem naukowym. Niewątpliwie podstawą do osiągnięcia życiowego sukcesu jest edukacja, dlatego warto dążyć do jej doskonalenia. Ponadto posiadanie praktycznej wiedzy jest niezbędne w dorosłym życiu. W związku z tym do rozmów o kluczowych kompetencjach, jakie powinniśmy budować wśród dzieci zaprosiliśmy:

•     Rektorów uczelni wyższych
  •     Pracowników naukowych
  •     Dyrektorów szkół
  •     Nauczycieli
  •     Popularyzatorów nauki
  •     Reprezentantów biznesu
  •     Media i dziennikarzy

Misja Gdańsk. Uniwersytet Dzieci będzie miał nowy ośrodek

Od 12 lat rozbudzamy naturalną dziecięcą ciekawość i rozwijamy pasje dzieci. Ponadto pokazujemy, jak ważne jest zrozumienie otaczającego nas świata i skuteczne w nim działanie.  Przede wszystkim skupiamy się na dwóch obszarach

Podsumowując nasze dotychczasowe osiągnięcia, wielu nauczycieli z nadmorskich miejscowości korzysta już z naszych bezpłatnych projektów edukacyjnych. Od przyszłego roku akademickiego zaprosimy dzieci na sobotnie spotkania z nauką na uczelniach wyższych w Trójmieście!