Wolontariusze, dziękujemy za Wasze wsparcie!

Zakończyliśmy rok akademicki 2018/19, który był niezwykły również dzięki naszym wspaniałym wolontariuszom! W podziękowaniu za całoroczną pracę, w każdym ośrodku Uniwersytetu Dzieci odbyły się spotkania z wolontariuszami na zakończenie roku akademickiego. Była to okazja do integracji, wspomnień oraz nagrodzenia wolontariuszy za ich aktywność i zaangażowanie.

Wolontariusze są dla nas ogromnym wsparciem!

Wolontariusze są ważną częścią naszej Fundacji. W każdą sobotę koordynują organizację zajęć, opiekują się dziećmi, pomagają prowadzącym w sprawnym przeprowadzeniu warsztatów i wykładów. Ale nie tylko! Wolontariusze działają w naszych 5 ośrodkach: w Krakowie, Warszawie, Wrocławiu, Olsztynie i Poznaniu. Zakres ich obowiązków jest różnorodny: współtworzą materiały na zajęcia, są redaktorami, pracują w biurze oraz w konkretnych działach  (Uniwersytetu Dzieci, Uniwersytetu Dzieci w Klasie, komunikacji, fundraisingu czy księgowości). Pomagają nam przy wielu projektach edukacyjnych, które realizujemy w ciągu roku.

W roku akademickim aż 711 wolontariuszy wspierało nas w realizacji najstarszego historycznie programu Fundacji – Uniwersytetu Dzieci, czyli sobotnich zajęć dla studentów. Jednak, to nie wszystko! Towarzyszyli nam też liderzy i ambasadorzy wolontariatu, koordynatorzy kierunków Mistrz i Uczeń oraz Nauka do kwadratu, wolontariusze akcyjni i kompetencyjni czy wolontariusze, którzy koordynowali zajęcia tylko sporadycznie. Łącznie aż 1127 osób pomogło w realizowaniu naszej misji!

Trudno słowami wyrazić naszą wdzięczność dla wspaniałych wolontariuszy Uniwersytetu Dzieci. Dlatego postawiliśmy na działanie i przygotowaliśmy dla nich wiele atrakcji w związku z zakończeniem roku akademickiego. Przekonajcie się sami, jak świętowaliśmy!

Poznań

Poznańscy wolontariusze celebrowali wyjątkowy, pierwszy rok działalności Uniwersytetu Dzieci w Poznaniu. W przepięknych okolicznościach przyrody, odbyła się gra terenowa polegająca na zdobywaniu różnych sprawności i rozwiązywaniu zagadek inspirowanych sobotnimi zajęciami na Uniwersytecie Dzieci. Nie zabrakło również ogniska i pysznego jedzenia.

Dziękujemy Poznańskiemu Ośrodkowi Sportu i Rekreacji oraz kręgielni MKBowling za wsparcie przy organizacji tego wydarzenia.

Olsztyn

Grupa wolontariuszy z Olsztyna wraz z wszystkimi pracownikami świętowała zakończenie roku akademickiego z dala od cywilizacji. Uczestnicy wzięli udział w konkursie kulinarnym i wyczarowali przepyszny, orzeźwiający koktajl owocowy, faszerowaną paprykę z grilla oraz szaszłyki w stylu fit. Kulinarne kreacje naszych wolontariuszy skosztował i ocenił nasz gość specjalny – kucharz Jerzy Burski.

Wolontariusze zmierzyli się również z nie lada wyzwaniem, ponieważ musieli zrobić sobie mentalne zdjęcie, a wszystko to pod kierunkiem naszej niestrudzonej animatorki – Kamili.

Świętowanie zakończyliśmy wspólnym oglądaniem zdjęć z całego roku. Szczególnym zainteresowaniem cieszyły się zdjęcia z cyklu „wolontariusze po godzinach” albo „gdy koordynator nie widzi” zostawione przez wolontariuszy na tabletach.

Nasi wolontariusze dostali też upominki w podziękowaniu za zaangażowanie i swoją pracę. Dziękujemy firmom i instytucjom za podarowane wejściówki: Ośrodek Sportu i Rekreacji w Olsztynie – Wodne Centrum Rekreacyjno-Sportowe „Aquasfera”, Kino Studyjne Awangarda 2 oraz Multikino Olsztyn.

Warszawa

Impreza podsumowująca sezon 2018/2019 odbyła się w jednym z fińskich domków na osiedlu Jazdów w Warszawie. Z racji tego, że mieliśmy do dyspozycji duży ogród, a pogoda sprzyjała, zorganizowaliśmy garden party w stylu Boho. W przygotowania udało nam się zaangażować naszych najbardziej aktywnych wolontariuszy, którzy pomogli nam m.in. w dekorowaniu i grillowaniu . Głównymi atrakcjami tego wydarzenia były duże bańki mydlane, brokatowe tatuaże i gry planszowe. Chcieliśmy, żeby spotkanie miało luźny charakter i sprzyjało swobodnej integracji.

Kluczowym punktem imprezy było wręczenie upominków oraz podziękowań wolontariuszom i koordynatorom merytorycznym. Wszystkie nagrody zostały nam podarowane przez sponsorów (m.in. wyd. W.A.B., Muzeum Narodowe, Muzeum Neonów, wyd. Foxgames, Kino AMONDO, Centrum Nauki Kopernik, Kino Iluzjon, Wydawnictwo Nasza Księgarnia, Wydawnictwo Altenberg, Rebel, Grupa wydawnicza Foksal). W wydarzeniu wzięło udział około 30 wolontariuszy oraz cały skład warszawskiego biura Fundacji Uniwersytet Dzieci.

Wrocław

We Wrocławiu w tym roku zakończenie świętowaliśmy… dwa razy! W czwartek, 13 czerwca spotkaliśmy się na wrocławskich wałach na pikniku. Chociaż cały tydzień pogoda we Wrocławiu była wspaniała, to właśnie w czwartkowe popołudnie spłatała nam figla. Po godzinie wspólnego biesiadowania, rozpętała się burza, która skutecznie przeszkodziła nam w dalszym świętowaniu.

Ale nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło – popsucie się pogody było świetną okazją do ponownego spotkania się. Tym razem, żeby nie kusić losu postawiliśmy na siedzibę Fundacji. Było pysznie i kolorowo! Wolontariusze mieli okazję sprawdzić swoją wiedzę na temat Uniwersytetu Dzieci i minionego roku. Jakiego koloru jest tusz pieczątki, którą wbijamy dzieciom do indeksów? Jakie zajęcia mieliśmy w tym roku? Dla naszych wolontariuszy te pytania nie były straszne!

Na zakończenie każdy z obecnych Wolontariuszy otrzymał drobny podarek – bilety do Teatru Polskiego, Teatru Lalek i Opery Wrocławskiej, wejściówki do Muzeum Współczesnego oraz bilety na koncerty w Vertigo Jazz Club. Dziękujemy, za to wsparcie!

Kraków

Świętowanie w Krakowie było świetną zabawą, pełną radości, śpiewu i współpracy – jak zawsze zresztą!

Wszystko zaczęło się od gry miejskiej, która była rozgrzewką przed wieczorną hulanką. Uczestnicy, podzieleni na osiem drużyn, mieli okazję do pracy zespołowej. A zgrany zespół, to podstawa zwycięstwa! Przy pięknej pogodzie i z mapą Podgórza w rękach, dzielnie mierzyli się z kolejnymi zadaniami. Po dotarciu na metę był czas na oddech, ale krótki – bo czekała nas zabawa zaginająca czas, a może nawet przestrzeń.

I tak świętowanie zakończenia roku kontynuowaliśmy w biurze Uniwersytetu Dzieci, które w tamten wieczór wystrojem i atmosferą przypominało dyskotekę z lat 80. Zanim jednak wkroczyliśmy na parkiet, zespół pracowników obdarował wolontariuszy upominkami. Były wśród nich pozyskane od różnych firm i instytucji zaproszenia, bilety, wejściówki czy vouchery. Po części oficjalnej rozpoczęliśmy zabawę na całego przy przebojach Modern Talking i Budki Suflera! Była gimnastyka, tańce oraz karaoke. Stroje w stylu lat 80. zachwycały i podkreślały charakter imprezy. Najważniejsza jednak była atmosfera – poczucie, że jesteśmy jednym zespołem, który naprawdę jest zgrany!