My też, dlatego wykorzystujemy je do zapamiętywania informacji o tym, jak korzystasz z serwisu, żeby lepiej go do Ciebie dostosowywać.

Warszawa | Kurs kompetencji społecznych – startujemy!

2024-04-09
Informujemy, że zapisy na kurs zostały już zakończone.

Szukasz kursu wspierającego kompetencje społeczne Twojego dziecka, chcesz otworzyć je na rówieśników, pomóc zrozumieć emocje, które mu towarzyszą w trudnych sytuacjach?

Już 6 maja rozpoczynamy kurs kompetencji społecznych dla dzieci w wieku 6-7 lat! Zapraszamy warszawskich studentów Uniwersytetu Dzieci.

Organizacja zajęć i formularz zapisów znajdują się poniżej.
Od ponad 10 lat prowadzimy warsztaty kompetencyjne w ramach programu Uniwersytet Dzieci i współpracujemy z psychologami, psychoterapeutami i trenerami, którzy na co dzień wspierają dzieci oraz młodzież w zrozumieniu siebie.

Cykl zajęć został przygotowany pod kątem rozwijania inteligencji emocjonalnej dzieci w oparciu o wybrane podstawowe emocje z koncepcji Paula Ekmana – złość, strach, smutek i radość.

Kurs kompetencji społecznych pomoże Twojemu dziecku:

– rozwinąć swoje kompetencje emocjonalne,
– udoskonalić umiejętność identyfikowania swoich uczuć
– nabyć poczucia świadomości swoich emocji i umiejętności ich rozpoznawania,
– zdobyć kompetencje i narzędzia do przeżywania emocji w konstruktywny sposób,
– poradzić sobie w przyszłości z napływającymi emocjami w niekrzywdzący jego ani innych sposób,
– rozwinąć swoją inteligencję społeczną,
– budować zdrowe relacje i dbać o stawianie w nich swoich granic.

Organizacja zajęć i tematy spotkań

Na kurs zapraszamy studentów Uniwersytetu Dzieci w wieku 6-7 lat!

Kiedy: 6.05, 13.05, 20.05, 27.06, 3.06 (poniedziałki)
Miejsce zajęć: Ośrodek Kultury Ochoty OKO, ul. Grójecka 75, 02-094, sala 23
Godzina: 16:00-17:15
Czas trwania: 75 min
Liczba dzieci w grupie: maks. 10
Prowadzi: mgr Matylda Przybylska, psychopedagożka i trenerka edukacyjna

Tematy warsztatów:

6.05: Wprowadzenie do świata emocji
Ten warsztat pozwoli nam się lepiej poznać oraz zrozumieć, czym są emocje i po co one do nas przychodzą. Zadamy sobie ważne pytanie: „Czy istnieją złe emocje?”. Poprzez zabawę dowiemy się, że w różnych sytuacjach różne osoby czują inne emocje i to jest okej.

13.05: Złość – Czy złość piękności szkodzi?
Podczas warsztatu dzieci nauczą się rozpoznawać przejawy złości w ciele, przyjrzą się bliżej swoim dotychczasowym sposobom na przeżywanie złości oraz nauczą się konstruktywnych sposobów na wyrażanie tej emocji. Dowiedzą się, po co przychodzi do nich złość i co chce przekazać.

20.05: Strach – Czy strach ma wielkie oczy?
Podczas trzecich zajęć z cyklu, wspólnie zastanowimy się, czy to prawda, że „strach ma wielkie oczy”. Dzieci nauczą się rozróżniać lęk od strachu. Dowiedzą się również, jak mogą siebie wesprzeć w przeżywaniu strachu w codziennym życiu. Poprzez gry i zabawy rozpoznamy, w jakich sytuacjach strach może być potrzebny i ważny.

27.06: Smutek – Czy to prawda, że chłopaki nie płaczą?
Na zajęciach zastanowimy się wspólnie, czy to prawda, że „chłopaki nie płaczą”? Zgłębimy temat i dowiemy się, dlaczego płaczemy i kiedy to robimy oraz czy są jakieś inne zachowania, które mogą świadczyć o przeżywanym smutku. Zaopatrzymy się w apteczkę pierwszej pomocy do przeżywania smutku.

3.06: Radość i wdzięczność oraz podsumowanie cyklu
Ostatni warsztat z cyklu będzie dotyczył tego, co nas raduje i dodaje energii. Porozmawiamy o tym, co możemy robić, żeby to dobre samopoczucie w radości przedłużyć. Poświęcimy chwilę na praktykę wdzięczności i docenienie tego wszystkiego, co na co dzień mamy i robimy. Przeprowadzona zostanie krótka gra podsumowująca cykl warsztatów.

Ten kurs został przygotowany również z myślą o Tobie, Rodzicu:
– po każdym spotkaniu otrzymasz praktyczną broszurę zawierającą krótkie podsumowanie zajęć;
– przekażemy Ci ćwiczenia, które wykorzystasz do dalszej pracy w domu;
– otrzymane narzędzia pomogą Ci wzmocnić relację z dzieckiem.

Jak zapisać dziecko na kurs kompetencji społecznych

1. Wyślij zgłoszenie za pomocą formularza - brak wolnych miejsc, zapisy zakończone.
  2. Oczekuj na wiadomość e-mail z potwierdzeniem przyjęcia zgłoszenia i danymi do przelewu.
  3. Opłać kurs.
Opłata za uczestnictwo w kursie wynosi 450 zł. O udziale w kursie decyduje kolejność zgłoszeń i dokonanie opłaty. Regulamin kursu do pobrania poniżej.
Regulamin - Kurs kompetencji społecznych