My też, dlatego wykorzystujemy je do zapamiętywania informacji o tym, jak korzystasz z serwisu, żeby lepiej go do Ciebie dostosowywać.

Fundacja Uniwersytet Dzieci w obliczu pandemii

2020-08-25
Ostatnie miesiące były czasem niespodziewanych zmian. Dla rodziców, nauczycieli, uczniów, ale też dla naszej Fundacji.
Zapraszamy na krótkie podsumowanie tego, co wydarzyło się od kwietnia. Sprawdźcie również, jakie działania planujemy na najbliższy czas.

Sytuacja Fundacji

Rzeczywistość pandemiczna mocno wpłynęła na funkcjonowanie Fundacji i musimy podjąć niezbędne dla przetrwania kroki. Zamykamy ośrodek Uniwersytetu Dzieci w Poznaniu oraz rezygnujemy z otwarcia kolejnego ośrodka w Gdańsku. W dwóch miastach ze względu na zbyt wysokie czynsze zmieniliśmy biura na mniejsze, a część pracowników Fundacji nadal pracuje zdalnie. Najtrudniejszą jednak decyzją była redukcja zatrudnienia i pożegnanie kilku wspaniałych, kompetentnych i zaangażowanych osób. Jest to największa strata dla Fundacji. Mamy jednak nadzieję, że podjęte kroki wpłyną na stabilność organizacji i pozwolą nieprzerwanie realizować naszą misję.

Uniwersytet Dzieci - co dalej?

Bardzo intensywnie planujemy dalsze działania Fundacji. Bierzemy pod uwagę zarówno powrót do standardowych zajęć na Uniwersytecie Dzieci, jak i konieczność ponownego zawieszenia sobotnich spotkań i działania w trybie zdalnym. Na tę ewentualność przygotowujemy program studiów zdalnych dla dzieci - Uniwersytet Dzieci w Domu. Szczegóły będziemy ujawniać na bieżąco wraz z postępem prac! :)

Odrabianie zajęć odwołanych w II semestrze
Zgodnie z obietnicą, dokładamy wszelkich starań, by zajęcia niezrealizowane w ubiegłym roku szkolnym z powodu pandemii, zostały odrobione we wrześniu. Niestety, sobotnie spotkania są w dużej mierze uzależnione od decyzji uczelni wyższych, a obecnie większość z nich przechodzi na naukę zdalną bądź mieszaną i ogranicza udostępnianie swoich sal instytucjom z zewnątrz. Intensywnie szukamy więc przestrzeni spełniających wymogi sanitarne i odpowiednich dla dzieci. W najbliższych dniach prześlemy rodzicom plan odrabiania zajęć.

Stacjonarne zajęcia na Uniwersytecie Dzieci
Mamy ogromną nadzieję, że standardowe spotkania dzieci z naukowcami będą możliwe. Mamy już przygotowany plan zajęć, który obecnie weryfikujemy z prowadzącymi warsztaty naukowcami i ekspertami. Szukamy także odpowiednich przestrzeni do zajęć, co w obecnym czasie jest sporym wyzwaniem (z tych samych względów, które poruszaliśmy powyżej). Niezależnie od sytuacji pandemicznej, wszystkie wykłady przewidziane na I semestr zajęć odbędą się online. Wynika to z troski o bezpieczeństwo studentów, ich rodziców, wolontariuszy, prowadzących zajęcia i pracowników Fundacji. Decyzję co do formy wykładów w II semestrze podejmiemy do końca grudnia, biorąc pod uwagę sytuację pandemiczną. Wszystkie warsztaty i spotkania seminaryjne dla starszych studentów będziemy realizować stacjonarnie, stosując się do zaleceń GIS. Wielkość grup będzie każdorazowo dostosowywana do wielkości sal zajęciowych, a Wolontariusze zostaną zapatrzeni w potrzebne środki ochronne. Plan zajęć z możliwością wyboru dat i godzin poszczególnych warsztatów, rodzice otrzymają po zakończonej rekrutacji - w połowie września. Natomiast start studiów przewidujemy na początek października.

Uniwersytet Dzieci w Domu - studia zdalne dla dzieci

Na wypadek powrotu obostrzeń i zamknięcia szkół i uczelni, przygotowujemy nowy program Fundacji - Uniwersytet Dzieci w Domu. To plan zdalnych zajęć, oparty na 3 zestawach edukacyjnych: KURA, NOS, MAGNES, z których mali studenci będą mogli samodzielnie korzystać w warunkach domowych. Każdy z nich dostosowany jest do wieku dzieci i kierunku studiów na Uniwersytecie Dzieci: Odkrywanie (6-7 lat), Inspiracje (8-9 lat), Tematy (10-11 lat) i zawiera 5 warsztatów, które łączą nauki ścisłe, przyrodnicze i sztukę. Studenci otrzymają w sumie 3 pudełka edukacyjne, dostęp do 15 interdyscyplinarnych warsztatów, a także materiały elektroniczne: filmy z udziałem naukowców i ekspertów oraz instrukcje głosowe do samodzielnego wykonania doświadczeń.

Rekrutacji czas!
Wakacje w Fundacji, a szczególnie ich końcówka to czas intensywnej rekrutacji. Pomimo trudności nie przestajemy działać i już dziś zapraszamy do naszych programów! Do 5 września trwają zapisy na sobotnie zajęcia na Uniwersytecie Dzieci. Rekrutujemy teraz także Wolontariuszy, którzy będą opiekować się dziećmi podczas tych warsztatów. Natomiast od 26 sierpnia aż do 21 kwietnia 2021 roku, nauczyciele szkół podstawowych będą mogli zgłosić się do realizacji jednego z 19 projektów edukacyjnych z programu Uniwersytet Dzieci w Klasie. Zapraszamy!

Za nami bardzo pracowity, choć trudny czas

Zrealizowaliśmy online część zajęć Uniwersytetu Dzieci. Studenci wszystkich kierunków mogli wysłuchać wykładów z naukowcami w sieci, a młodzież z kierunku Mistrz i Uczeń (12-13 lat) oraz Nauka do kwadratu (14-16 lat) wybrane specjalizacje kontynuowała w wirtualnych klasach. Niestety nie wszystkie zajęcia mogliśmy przeprowadzić w wersji zdalnej, dlatego warsztaty dla młodszych dzieci oraz część seminariów dla grupy starszych studentów będziemy odrabiać stacjonarnie już we wrześniu

Pamiętaliśmy także o wspieraniu rodziców! Przygotowaliśmy wykłady online z udziałem psychologów, trenerów rozwoju i pedagogów, poruszające tematy z zakresu szeroko rozumianych kompetencji wychowawczych i społecznych. Rodzicom studentów Odkrywania (6-7 lat), Inspiracji (8-9 lat) i Tematów (10-11 lat) przesyłaliśmy także pakiety scenariuszy zajęć. Zawierały one między innymi proste eksperymenty i doświadczenia - dostosowane do warunków domowych.
"Jesteśmy pod wrażeniem przygotowania scenariuszy. Są napisane jasno, precyzyjnie, niosą ze sobą odpowiedni przekaz. Stanowią wspaniałą podstawę do wspólnego spędzania czasu. Pozwalają nie tylko poszerzyć wiedzę dziecka, ale także rozwijać jego kreatywność. Są ciekawe i wciągające :-) Ale przede wszystkim ułatwiają nam rodzicom zagospodarowanie czasu dla dziecka i dzięki nim mamy pewność że Staś (6 lat) nauczy się wielu ciekawych i nowych rzeczy."
W ostatnich miesiącach brakowało nam nie tylko kontaktu z ciekawymi świata studentami, ale także z naszymi niezastąpionymi Wolontariuszami. Z myślą o nich, podjęliśmy się organizacji konferencji online, skupionych wokół tematyki prowadzenia wolontariatu online i zdalnej integracji zespołu.

Rzeczywistość wymagająca pracy i nauki zdalnej dotknęła jeszcze jedną, blisko związaną z Fundacją, grupę - nauczycieli. Od 2013 roku Fundacja przygotowuje bezpłatne materiały dla szkół podstawowych w ramach programu Uniwersytet Dzieci w Klasie. Są to scenariusze lekcji oraz projekty edukacyjne, z których korzystają uczniowie z całej Polski. Konieczność zdalnego nauczania sprawiła, że przygotowywane przez nas treści cieszyły się ogromnym zainteresowaniem, szczególnie miniwykłady z naukowcami. Nauczyciele świetnie poradzili sobie z realizacją naszych projektów online i potrafili zaadaptować je do zdalnych możliwości. Zespół Fundacji również uaktualniał bazy materiałów, dodając do nich wskazówki do pracy zdalnej i przygotowywał  nowe wersje scenariuszy lekcji dla portalu Lekcje w sieci. Rozwijaliśmy także nasz kanał na YouTube, gdzie pojawiały się tematyczne playlisty do wykorzystania podczas wirtualnych zajęć. Niestety musieliśmy odwołać coroczną konferencję dla nauczycieli „Inspiruję do nauki i rozwoju”, jednak w zamian przygotowaliśmy wykład jednej z zaproszonych prelegentek - Agaty Baj. Pani Agata opowiedziała o metodach efektywnego uczenia się, przydatnych nie tylko dzieciom, ale i dorosłym.